Wanneer heb je een medisch advocaat nodig?

Wanneer heb je een medisch advocaat nodig?

Van medische aansprakelijkheid tot medisch tuchtrecht

In de zorg kan een menselijke fout zware gevolgen hebben. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener. Daarom is juridische bijstand dan vaak gewenst. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk. Een medisch advocaat kan je dan bijstaan. Deze is gespecialiseerd in het gezondheidsrecht en doet er alles aan om jouw belangen te behartigen. Ben je benieuwd wat een medisch advocaat allemaal voor je kan doen? Lees dan snel verder, want wij vertellen je er meer over in dit blog!

Dynamisch rechtsgebied

Een medisch advocaat richt zich dus op het gezondheidsrecht. Het gezondheidsrecht is een algemene aanduiding voor de juridische problematiek die zich binnen de gezondheidszorg afspeelt. Hierbij kun je denken aan medische aansprakelijkheidszaken, medisch tuchtrecht, geschillen tussen beroepsbeoefenaren, registratiegeschillen, medisch ethische kwesties en natuurlijk het medisch strafrecht. Het gezondheidsrecht is dus een erg dynamisch rechtsgebied, waarbij het niet alleen gaat om de rechten van de patiënt en de hulpverlener, maar ook om die van de organisatie, de kwaliteit van de zorgverlening, de aansprakelijkheid en de financiering van de gezondheidszorg.

Situaties waarin een medisch advocaat wenselijk kan zijn

Je kunt dus voor diverse kwesties een medisch advocaat inschakelen. Van registratiegeschillen tot tuchtklachten. Maar ook in de volgende gevallen kan het wenselijk zijn om een medisch advocaat in te schakelen:
  • Hulp bij zelfdoding
  • Euthanasie
  • De rechtsverhouding tussen hulpverlener en patiënt
  • Toezicht op het handhaven van de kwaliteit van de gezondheidszorg

Wat doet de medisch advocaat?

Een medisch advocaat beschikt over uitstekende kennis rond het gezondheidsrecht om je optimaal bij te kunnen staan. Daarbij biedt een medisch advocaat je meer dan alleen ondersteuning, een medisch advocaat informeert je ook duidelijk over de mogelijkheden en helpt je het beste resultaat voor jouw situatie te behalen. Wat kenmerkend is voor medisch advocaten, is dat ze uitstekende kennis hebben van zorgspecifieke wet- en regelgeving, ervaren zijn en betrokkenheid tonen. Maak vrijblijvend kennis met een medisch advocaat en ontdek wat deze voor jou kan betekenen. Lees ook: Automatisering in de zorgsector: de rol van RVS.