Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht om afsluiten. Daarnaast zijn er ook een aantal verzekeringen die erg handig zijn om af te sluiten. Zo voorkom je dat je onverwachte hoge rekeningen krijgt. 

Een zorgverzekering

In Nederland moet je verplicht een basisverzekering afsluiten. Je kunt zelf kiezen bij welke aanbieder je de zorgverzekering afsluit. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor de kosten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. De kosten voor veel medicatie en specialistische hulp wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering, maar betaal je eerst met je eigen risico. Je eigen risico is ten minste 385 euro per jaar. Nu is het zo dat als een bezoek aan het ziekenhuis bijvoorbeeld 500 euro kost, dat je 385 euro betaald en de rest van het bedrag vergoed wordt. Binnenkort is er een nieuwe regel, waardoor je per bezoek maximaal 150 euro van je eigen risico moet betalen. Dit geldt naar verwachting helaas pas vanaf 2025. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen. Hiermee verzeker jezelf voor onder andere de kosten voor een bezoek aan de fysiotherapeut en tandarts.

Een inboedelverzekering

Woon je op jezelf? Dan is het bijna altijd verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee vergoed je je spullen in je huis. Hiermee ben je bijvoorbeeld verzekerd als er brand ontstaat. Bij deze verzekering kun je ook kiezen voor een eigen risico. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Heb je een eigen huis? Dan heb je ook een opstalverzekering nodig. Met een inboedelverzekering ben je namelijk niet verzekerd voor het huis zelf of dingen die onderdeel zijn van het huis, zoals leidingen.

Wettelijk aansprakelijkheidsverzekering

Veel woningcorporatie verplichten je ook om een Wettelijk aansprakelijkheidsverzekering (wa-verzekering) af te sluiten. Ook als je nog bij je ouders woont is het slim om deze verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd als je per ongeluk schade aanbrengt aan een ander of andermans spullen. Dit kan je niet alleen veel geld schelen, maar voorkomt ook vervelende situaties als je per ongeluk spullen van je vrienden kapot maakt.

Een autoverzekering

Als je een auto hebt moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Je hebt tenminste een wa-verzekering nodig. Ook als je de auto even niet gebruikt moet je verzekerd zijn. Dit is ook verplicht als je een scooter of motor bezit. Met een wa-verzekering ben je slechts voor een aantal zaken verzekerd. Met een aanvullende verzekering kun je jezelf onder andere verzekeren voor diefstal en stormschade.

Daarnaast zijn er ook verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel verstandig zijn om af te sluiten. Met bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering wordt rechtsbijstand vergoed als je juridische problemen krijgt. Als je een huisdier hebt kun je je verzekeren tegen onverwachte medische kosten met een speciale huisdierenverzekering.