3 tips om de veiligheid in huis te vergroten voor ouderen
Ouderen blijven steeds vaker en langer in hun eigen huis wonen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in 2018 bijna 94% van de ouderen in de leeftijdscategorie 85+ het wonen in hun eigen huis verkiest boven het wonen in bijvoorbeeld een aanleunwoning of zorginstelling. Hoewel deze ouderen over het algemeen ook fitter zijn, gebeuren er in huis toch vaak ongelukken -soms met een ziekenhuisopname, lange revalidatie of uithuisplaatsing tot gevolg. Vaak kunnen ongelukken met ouderen die in hun eigen huis blijven wonen voorkomen worden door een aantal kleine aanpassingen te doen die de veiligheid in huis vergroten.
In dit artikel lees je hoe je verschillende vertrekken in huis veilig maakt zodat jij, of degene voor wie jij zorgt, nog lang en met plezier in het eigen huis kan blijven wonen.
1. Een veilig thuis begint in de badkamer
Hoewel dit vaak niet het grootste vertrek in huis is, gebeuren de meeste ongelukken in de badkamer. Het oude lichaam beweegt wat moeilijker en reageert minder snel. Een ongeluk zit dan ook in klein hoekje. Struikelen over de badmat, het uitglijden op een gladde vloer of vallen bij het verlaten van de douche zijn veelgehoorde ongelukken. Naast het plaatsen van antislipmatten, is het dan ook aan te raden een wandbeugel, muurbeugel of steunstang in de badkamer te plaatsen op de plekken waar men extra ondersteuning kan gebruiken.
TIP: Hier lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een goede zorgverzekering voor ouderen.
2. Veiligheid vergroten in de slaapkamer doe je zo
Ook in de slaapkamer komen vaak ongelukken voor. Met name bij het opstaan en uit bed komen kan een oudere wiens lichaam nog stram is van het slapen zich bezeren. Zorg dan ook altijd voor een comfortabel en niet te hoog bed. Een goede regel is dat de voeten van de slaper de grond raken als deze met zijn billen op de rand van het bed zit. Naast het kiezen van een goed bed, zijn er ook verschillende hulpmiddelen om uit bed te komen verkrijgbaar.
3. Het huis veilig maken door palen te plaatsen
Naast de vertrekken badkamer en slaapkamer, kan door het plaatsen van pakpalen of grijppalen de veiligheid in huis voor ouderen aanzienlijk worden vergroot. Sommige ouderen vinden het door evenwichtsproblemen lastig om met een rollator of stok om te gaan, of wonen in een huis met hoogteverschillen, bijvoorbeeld een kleine afstap tussen de keuken en woonkamer. Hoewel een hulpmiddel ter ondersteuning voor hen handig zou zijn, willen zij hier niet aan beginnen. In dit geval kan een paal in huis uitkomst bieden. De pakpaal kan in de vertrouwde omgeving worden geplaatst op plaatsen waar dit het handigst is: bijvoorbeeld naast de afstap of naast de favoriete stoel of het bed. Een grijppaal is een stevige, vaste oplossing in huis voor degenen voor wie de rollator of stok geen optie is.