Tips voor verzorging van je baby
Je bent door zwangerschap en bevalling gegaan en nu ben je klaar om naar huis te gaan en het leven te beginnen met je baby. Eenmaal thuis heb je misschien het gevoel dat je geen idee hebt wat je doet!
Deze tips kunnen zelfs de meest nerveuze eerste ouders helpen om in een mum van tijd vertrouwen te hebben in de zorg voor een pasgeboren baby.
Hulp krijgen na de geboorte
Overweeg om hulp te krijgen in deze periode, die erg hectisch en overweldigend kan zijn. Praat in het ziekenhuis met de experts om je heen. Veel ziekenhuizen hebben voedingsspecialisten of een lactatiekundige die je kunnen helpen met borstvoeding of flesvoeding. Verpleegkundigen zijn ook een geweldig hulpmiddel om je te laten zien hoe je jouw baby vasthoudt, boert, verandert en verzorgt.
Voor hulp thuis kun je misschien een babyverpleegster of een verantwoordelijke tiener in de buurt inhuren om je korte tijd na de geboorte te helpen. Jouw arts of het ziekenhuis kan je helpen informatie te vinden over de hulp thuis, en kan je doorverwijzen naar thuiszorginstellingen.
Ook familieleden en vrienden willen vaak helpen. Zelfs als je het oneens bent over bepaalde dingen, verwerp hun ervaring niet. Maar als je geen zin hebt om gasten te hebben of je hebt andere zorgen, voel je dan niet schuldig over het opleggen van beperkingen aan bezoekers.
Omgaan met een pasgeborene
Als je niet veel tijd rond pasgeborenen hebt doorgebracht, kan hun kwetsbaarheid intimiderend zijn. Hier zijn een paar basisprincipes om te onthouden.
Was je handen (of gebruik een hand desinfecterend middel) voordat je jouw baby vastpakt. Pasgeborenen hebben nog geen sterk immuunsysteem, dus lopen ze risico op infectie. Zorg ervoor dat iedereen die met je baby omgaat schone handen heeft.
Ondersteun het hoofdje en de nek van je baby. Draag het hoofd tijdens het dragen van jouw baby en ondersteun het hoofd wanneer je de baby rechtop draagt of wanneer je jouw baby neerlegt.
Schud je pasgeboren baby nooit, of hij nu in het spel is of uit frustratie. Schudden kan bloedingen in de hersenen en zelfs de dood veroorzaken. Als je jouw baby moet wekken, doe dit dan niet door te schudden – kietel in plaats daarvan de voeten van jouw baby of blaas zachtjes op een wang.
Zorg ervoor dat jouw baby stevig vastzit in de draagzak, wandelwagen of autostoel. Beperk elke activiteit die te ruw of veerkrachtig kan zijn.
Vergeet niet dat je pasgeborene niet klaar is voor ruw spel, zoals op de knie worden geschud of in de lucht wordt gegooid.