Knieprothese: wat is het en wanneer heb je die nodig?

Klinieken

In dit stuk vertellen we je meer over een knieprothese en wanneer je die nodig hebt. De aanleiding van een prothese is artrose. Artrose is kraakbeenslijtage aanwezig op de glijdende oppervlakken. Het begint meestal op een klein deel van het gewricht en strekt zich vervolgens vaak met enige snelheid uit over het hele gewricht. Met het verdwijnen van het kraakbeen komen de botgebieden direct in contact met elkaar, waarna de gewrichtsstap moeilijk en pijnlijk wordt. Geleidelijk wordt het bot evenals het gewricht vervormd. Botuitsteeksels (osteofyten genoemd) verschijnen en dragen bij aan de pijnlijke stijfheid van de knie, waardoor lopen steeds moeilijker wordt. De oorzaken van artrose zijn veelvuldig en gerelateerd: leeftijd, overgewicht, trauma, aangeboren gewrichtsmisvorming, ontstekingsziekten.

knieprothese

Waarom moet er geopereerd worden?

Pijnlijke verstijving van het gewricht zijn klachten van artrose. Gewrichtsblokkades, zwelling van de knie, nachtpijn en progressieve verstoring van andere gewrichten maken deel uit van het klinische beeld. Kraakbeenslijtage is namelijk onomkeerbaar en artrose geneest niet spontaan. Ontstekingsremmers en pijnstillers die in eerste instantie voldoende kunnen zijn, worden na verloop van tijd minder effectief. De bewegingsmoeilijkheden in het dagelijks leven worden zodanig dat het nuttig is om een chirurgische ingreep te doen. Het doel van de operatie is het doen verdwijnen van artrose, het herstel van de beweeglijkheid van het gewricht en de normale hervatting van het lopen. Omdat elke patiënt echter anders is, is een grondige discussie met de chirurg essentieel om de operatie te doen slagen.

Zorg

De prothese

Het doel van de prothese is om de versleten delen van bot en kraakbeen te verwijderen en te vervangen door kunstmatige delen met dezelfde vormen. Deze onderdelen zijn van metaal gemaakt van verschillende legeringen (chroom, kobalt, titanium …) en zijn onderling verbonden door een stuk polyethyleen. De totale knieprothese bestaat uit drie delen:

Dijbeengedeelte: metalen gewrichtsoppervlak bevestigd aan het dijbeen.

Femorotibiaal component: een stuk plastic dat het glijden en de stabiliteit van het gewricht tussen het dijbeen en het scheenbeen mogelijk maakt.

Tibiaal stuk: metalen stuk geïmplanteerd in het scheenbeen waarop het gewricht rust.

Een knieprothese kan wel 25 jaar meegaan. Wil je meer informatie hierover? Contacteer ons via deze website.