Fysiotherapie tijdens corona

Het is duidelijk dat de coronacrisis invloed heeft op ons allemaal. Afstand houden en een mondkapje dragen; het is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook een beleefde hand schudden is er niet meer bij. En als je klachten hebt die op corona kunnen wijzen, word je ook nog verzocht thuis te blijven tot de klachten voorbij zijn. Maar hoe zit het met fysiotherapie? Is het nog mogelijk om behandeld te worden? En wat moet je doen als je in quarantaine zit en je huis niet uit mag? We leggen het voor je uit.

Fysiotherapeutische zorg wordt gezien als noodzakelijke zorg. Dat betekent dat behandelingen ook tijdens de coronacrisis gelukkig gewoon door mogen gaan. Daarbij is het wel uitermate belangrijk dat zoveel mogelijk maatregelen worden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De richtlijnen van het RIVM moeten nageleefd worden, zodat de veiligheid van de client en medewerker voorop staan. Zit je in quarantaine? Dan is het niet mogelijk om naar je fysiotherapeut te gaan. Online fysiotherapie kan dan de oplossing zijn.

Online fysiotherapie

Fysiotherapie via mijn computer, hoe werkt dat dan? Een goede vraag. Het antwoord is simpel; via een videoverbinding is het toch mogelijk om een sessie door te laten gaan. Je staat in direct contact met je fysiotherapeut en krijgt advies op maat. Door de coronacrisis heeft de kwaliteit en beschikbaarheid van videobellen een vlucht genomen. Dat betekent dat fysiotherapiepraktijken op een makkelijke en eenvoudige manier een consult via een videogesprek kunnen aanbieden. Tijdens zo’n gesprek kan de fysiotherapeut uitleg geven of oefeningen laten zien, feedback geven en al uw vragen beantwoorden. Zo kan de behandeling toch gecontinueerd worden. Mocht tijdens het gesprek blijken dat je materialen nodig hebt of een videoconsult niet volstaat, dan wordt er samen met jou een oplossing gezocht. 

Veilig videobellen

Er zijn verschillende applicaties beschikbaar die een veilig videogesprek garanderen. Zo zijn er therapeuten die werken met de MijnZorgApp. Dit is een mobiele app voor fysiotherapie en oefentherapie. Behalve videobellen, kun je via de app automatisch afspraakherinneringen ontvangen en huiswerkoefeningen doen. Andere veilige applicaties zijn onder andere Clickdoc, E-zorg en KPN zorgmessenger. Een praktijk kan zelf kiezen welke applicatie het meest geschikt is voor de praktijk. Wil je weten wat jouw fysiotherapeut aanbiedt? Infomeer dan even naar de mogelijkheden. In het hele land zijn er praktijken die online fysiotherapie aanbieden.

Verzekerd van hulp

Sinds kort valt ook fysiotherapie op afstand binnen de zorgverzekering. Zorg op afstand staat nog in de kinderschoenen, maar wordt ook door zorgverzekeraars als belangrijk hulpmiddel gezien. Worden jouw normale sessies vergoed via je zorgverzekering, dan wordt een sessie op afstand dus ook betaald. Op je polis van je zorgverzekering is te zien of behandelingen worden vergoed. 

Voor fysiotherapeutenBen je zelf fysiotherapeut? Check dan altijd de richtlijnen die zijn opgesteld door het KNGF. Daar vind je het triage stappenplan en ben je altijd op de hoogte van de laatste aanpassingen. Zo zorgen we er samen voor dat verdere verspreiding van het coronavirus  voorkomen wordt.