De belangrijkste redenen waarom verslaafden geen hulp willen vragen

Het belangrijkste om te onthouden is dat wanneer personen een actieve verslaving hebben, hun verslaving alle mogelijke manieren zal creëren om hulp te vermijden. De ziekte rechtvaardigt, rationaliseert en creëert valse scenario’s om aan de trieste realiteit te ontsnappen en niet te kiezen voor een behandeling. De verslaafde geest zal er alles aan doen om de aandacht af te leiden van de problemen. En hoewel uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 96% van de mensen die verslaafd zijn aan drugs of alcohol niet geloven dat ze hulp nodig hebben, is de realiteit uiteindelijk dat ze het proberen te ontkennen, zich schamen of bang zijn.

Ontkenning 

Ontkenning is de grootste factor waardoor verslaving kan doorgroeien. Verslaving creëert een vorm van rook en spiegels waardoor iemand zich niet bewust is van de oorzaak van zijn problemen. Hoewel veel mensen met een actieve verslaving weten dat ze zich tot drugs of alcohol wenden om met hun problemen om te gaan, zien ze misschien niet dat dit juist hetgene is dat de oorzaak is van hun problemen. 

In plaats van hun favoriete drug te zien als de oorzaak van hun probleem, zien ze de drank of de drug als hun verlichting. De persoon kan zo verwikkeld zijn in zijn of haar drank,- of drugsgebruik dat hij of zij het bestaan ​​ervan ontkent. Ondanks het tegendeel.

Schaamte 

Voor veel mensen die worstelen met een drugs,- of alcoholverslaving, is het moeilijk om toe te geven dat behandeling nodig is vanwege het stigma rond verslaving en verslavingszorg. Omdat schaamte één van de meest overweldigende en pijnlijke emoties kan zijn, kan het een barrière worden voor het zoeken naar hulp en een behandeling. Wanneer een persoon schaamte ervaart, kan hij het gevoel hebben dat hij geen hulp of aandacht waard is; wat hem het gevoel geeft dat er geen reden is om zijn leven te veranderen.

AngstDe angst om naar een afkickkliniek te gaan is reëel en dat geldt ook voor de angst voor wat herstel kan betekenen. Herstel is geen eenmalige deal. Herstel is een levenslange reis en toewijding die elke dag opnieuw wordt gemaakt. Het vergt motivatie, vastberadenheid en moed om deel te nemen aan een programma voor verslavingszorg. Detox kan emotioneel en fysiek ongemakkelijk zijn. Therapie kan pijnlijke herinneringen en gevoelens blootleggen die jarenlang zijn begraven. En een levenslange toewijding aan nuchterheid kan overweldigend zijn. Als een persoon eerder in een afkickkliniek is geweest, maar is teruggevallen, kan hij bang zijn voor een nieuwe teleurstelling. 

Merk u één van deze punten op bij uw geliefde? Als u of een dierbare vindt dat het tijd is om hulp te zoeken, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. De bereidheid of wens om hulp te krijgen of het besef dat het nodig is, kan namelijk snel weer vervagen. Zorg dat u een plan heeft en praat van tevoren met een behandelspecialist. Wij zijn hier voor jou.