Wat zijn typische klachten bij de ziekte van Parkinson?

klachten ziekte van Parkinson

Wanneer oudere mensen iets trager beginnen te bewegen of meer gaan beven, dan wordt er door men al snel gedacht aan de ziekte van Parkinson. Logisch, want dit zijn veel voorkomende symptomen van Parkinson en deze progressieve hersenaandoening treft vooral ouderen. Parkinson patiënten ervaren over het algemeen de eerste symptomen na hun 55e levensjaar., echter zijn er ook uitzonderingen.

Wat de oorzaak van Parkinson is, is nog niet precies bekend. Wel blijkt uit onderzoek dat ongeveer 3 op de 10 patiënten een familielid heeft met de aandoening.

Wat zijn typische symptomen van Parkinson?

Trillen of beven van lichaamsdelen

Een bekend symptoom van Parkinson is het trillen of beven van lichaamsdelen. Meestal begint het trillen of beven aan één zijde en wordt dit later beide zijden. Meestal is het de arm, hand of het been dat trilt en beeft als de persoon zit of stilstaat. Dit symptoom verdwijnt wanneer de persoon in kwestie het trillende lichaamsdeel beweegt. Het is belangrijk om te weten dat 1 op de 3 Parkinsonpatiënten geen last heeft van dit symptoom. Ook zijn er andere ziektebeelden die gepaard zijn met beven, dus niet iedereen die last heeft van deze klachten lijdt aan Parkinsonisme.

Stijve spieren

Mensen met parkinson ervaren vaak last van stijve spieren. Dit wordt ook wel hypertonie genoemd. Dit is vaak een van de vroegste symptomen van de ziekte en maakt beginnen met bewegen steeds moeizamer. Stijfheid kan optreden in het gezicht, de benen, de armen, de nek en andere lichaamsdelen. 

Bewegingsarmoede

Bewegingsarmoede dat zich uit door langzamer en minder bewegen is een bekend Parkinson symptoom. Dit wordt ook wel akinesie genoemd. Dit symptoom is te herkennen aan schuifelend lopen met kleine pasjes. Ook bewegen de armen tijdens het lopen minder mee. Een beweging beginnen gaat vaak moeilijker, bijvoorbeeld uit een stoel of bed komen gaat moeilijk. De persoon kan in een bevroren positie gaan staan of ter plaatse gaan trappelen.
Meer lezen over de ziekte van parkinson? Verder Met Parkinson is dé website voor iedereen die meer wilt weten over de ziekte van parkinson!