Hielspoor is een veelvoorkomende oorzaak van hielpijn die mensen van alle leeftijden treft. Het kan een hinderlijke aandoening zijn die dagelijkse activiteiten kan belemmeren. In deze blog bespreken we wat hielspoor precies is, hoe het behandeld kan worden en welke stappen genomen kunnen worden om het te voorkomen. 

Wat is hielspoor? 

Hielspoor, ook wel plantaire fasciitis genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van irritatie of ontsteking van de peesplaat onder de voet, die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. Deze peesplaat, ook bekend als de plantaire fascia, ondersteunt de boog van de voet en absorbeert de schokken tijdens het lopen. Wanneer deze peesplaat overbelast raakt, kan er sprake zijn van hielspoor. 

Symptomen van hielspoor 

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn scherpe pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen na het opstaan of na een lange periode van rust. De pijn kan gedurende de dag afnemen, maar kan verergeren na langdurige activiteit. Sommige mensen ervaren ook stijfheid en een branderig gevoel onder de hiel. 

Behandeling van hielspoor 

Hoewel hielspoor vervelend kan zijn, is het meestal goed te behandelen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn: 

  • Rust en ijs: Rust nemen en regelmatig ijs aanbrengen op de pijnlijke plek kan helpen om ontstekingen te verminderen. 
  • Stevige ondersteuning: Het dragen van goed ondersteunende schoenen en eventueel steunzolen kan de druk op de hiel verminderen. 
  • Stretching en oefeningen: Specifieke oefeningen en stretching kunnen helpen om de spieren en pezen te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. 
  • Medische hulpmiddelen: In sommige gevallen kan een podotherapeut of fysiotherapeut aangepaste steunzolen, orthopedische hulpmiddelen of andere behandelingen aanbevelen. 

Voorkomen van hielspoor 

Om hielspoor te voorkomen, is het belangrijk om goed voor je voeten te zorgen en overbelasting te voorkomen. Draag goed ondersteunend schoeisel, vermijd langdurig staan op harde ondergronden en neem regelmatig rust om je voeten te laten herstellen na intensieve activiteiten.