Voor- en nadelen plafondtillift

Als hulpmiddel in de (thuis)zorg worden tilliften veel gebruikt. Ze bieden uitkomst wanneer het cliënten niet meer lukt zonder hulp op te staan of van de ene naar de andere ruimte te gaan. Er zijn diverse soorten tilliften, zoals mobiele tilliften en plafondtilliften. Hier lees je over de voordelen en de nadelen van laatstgenoemde variant. 

Wat is een plafondlift?
Dit type tillift wordt bevestigd aan een vaste rail aan het plafond. De lift biedt cliënt en verzorger hulp bij overplaatsingen van bijvoorbeeld het bed naar een rolstoel. Daarbij geeft de lift zorgverleners en mantelzorgers efficiënte ondersteuning wanneer zij een cliënt van de ene naar de andere ruimte willen brengen. Als zorgverlener kun je jouw cliënt met dit type lift bijvoorbeeld op comfortabele wijze via de plafondrail van de slaapkamer naar de badkamer begeleiden.     

Wat zijn de voordelen?
Een groot voordeel van de plafondtillift is dan ook dat de fysieke belasting voor mantelzorgers en andere hulpverleners een stuk minder is in vergelijking met de mobiele tillift. Met de plafondlift neemt het tilsysteem het zware werk van tillen en verplaatsen over. Terwijl het juk naar beneden komt, blijft de tillift zelf altijd in de plafondrail. Dit type lift neemt dan ook geen vloeroppervlakte in beslag. Dit maakt de plafondlift eveneens erg geschikt voor gebruik in kleinere ruimtes. Nog een voordeel is dat het verplaatsen met behulp van een plafondlift, dankzij het eenvoudige gebruik, sneller kan gaan dan met een mobiele tillift.

Wat zijn de nadelen?
Het railsysteem dat het comfortabel verplaatsen van cliënten efficiënt en veel minder fysiek belastend maakt, kent ook een duidelijk nadeel. Dit type lift is namelijk alleen te gebruiken daar waar plafondrail geplaatst wordt. De overige routes binnen een ruimte blijven ontoegankelijk met de plafondtillift. Een mobiele tillift is daarentegen overal inzetbaar en kan zelfs meegenomen worden op vakantie. De plafondtillift kan verder om bepaalde aanpassingen binnen een woonruimte vragen. Wanneer je deze lift zou willen gebruiken in meerdere ruimtes dan kan dit, afhankelijk van het soort lift, betekenen dat deuropeningen aangepast moeten worden bijvoorbeeld. 

Tillift kiezen
Een tillift kopen kan veel bijdragen aan de mobiliteit van cliënten. Met een plafondlift kies je voor een comfortabele manier van verplaatsing, waarbij voor zorgverleners de fysieke belasting verder minimaal is. Aan dit type tillift zijn naast vele voordelen echter ook enkele nadelen verbonden. Zo is deze lift minder flexibel inzetbaar dan een mobiele tillift. Waar de plafondtillift in de ene situatie de perfecte oplossing kan bieden, zal er in een ander geval wellicht gekozen worden voor een mobiele lift. Het is dan ook verstandig alle mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken.