Thuis bloeddruk meten: hoe doe je dat?

Bloeddruk meten is niet alleen iets voor 65+ers; het wordt juist aangeraden om het vanaf je 40ste levensjaar ieder jaar te doen. Je hoeft hier niet eens voor naar de huisarts, want dit kan namelijk gewoon makkelijk, veilig én snel thuis. Vind je het spannend om het zelf te doen of wil je er gewoon wat meer over weten? Lees dan gauw verder, want hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je het goed moet doen!

Stap 1: Ontspan

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan de meting geen inspannende werkzaamheden verricht. Ga bijvoorbeeld niet sporten of het hele huis stofzuigen. Het is vooral belangrijk dat je minimaal vijf minuten voor het meten stopt met inspannende taken te verrichten. Ga dan even zitten en doe dan pas de bloeddrukmeter op. Ook is het belangrijk om te weten dat je een halfuur voor de meting niet mag roken of koffie mag drinken.

Stap 2: Bloeddrukband omdoen

Een (thuis)bloeddrukmeter heeft meestal een band die je om je bovenarm plaatst. Maar dit doe je niet zomaar om een willekeurige arm: meet de arm die je het minst gebruikt. Schrijf je bijvoorbeeld met rechts, dan meet je aan je linker arm. Daarna die je de bovenarm te ontbloten. Trek iets flexibels aan: stroop dunne mouwen op en trek dikke truien uit. Trek de band niet te strak aan; er moet namelijk nog een duim tussen passen. De hoogte van de bloeddrukmeter moet ter hoogte van je hart zitten. Dat is ongeveer twee cm boven je elleboog.

Stap 3: De goede houding aannemen

Ga rustig in een stoel zitten als je de meting doet. Ga helemaal rechtop zitten en leun met je rug tegen de stoelleuning aan. Zorg dat je beide voeten plat op de grond staan en ontspan je arm waaraan je niet meet.

Stap 4: De bloeddrukmeting uitvoeren

De voorbereiding is belangrijk, maar het correct uitvoeren van de meting ook. Praat niet als je je bloeddruk meet en neem erna één minuut rust. Meet na de rust nog een keer en schrijf je waardes op.

Stap 5: Advies

Bewaar je waardes goed, zodat je ze kunt vergelijken als je de volgende keer nog een meting doet. Twijfel je over je waardes? Neem dan contact op met je huisarts.

Zoals je ziet, is thuis je bloeddruk meten heel gemakkelijk. Heb je nog geen meter of wil je een nieuwe? Bloeddrukmeters aanschaffen doe je gemakkelijk op ksmg.nl.