Eerste hulp bij tandongevallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan alsnog veel ellende veroorzaken. Wanneer je op je arm valt zul je waarschijnlijk wegkomen met een blauwe plek, maar wanneer je de pech hebt om bijvoorbeeld met je tand op de stoeprand te vallen, zul je zeer waarschijnlijk een kapotte tand hebben. Bij een kapotte tand is het van belang om zo snel mogelijk te handelen, aangezien snel handelen ervoor kan zorgen dat je tand nog te redden is. Daarom is het van belang zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een spoedtandarts, bijvoorbeeld spoedtandarts Amsterdam

Wat te doen na de val 

Als eerste is het van belang om te kijken wat er nu precies gebeurt is. Het kan namelijk zijn dat je slechts een hoekje van een tand hebt afgebroken, en in dat geval is er aanzienlijk minder haast dan wanneer er bijvoorbeeld meerdere tanden half gebroken op straat liggen. Bij grotere stukken is het van belang om deze te verzamelen en mee te nemen naar de tandarts, bijvoorbeeld https://www.tthtandheelkunde.nl/. Deze stukken kunnen zij namelijk meestal gewoon terugzetten, zodat er niks te zien valt van het ongeluk. 

Minder geluk

Het kan echter ook het geval zijn dat je meer pech hebt, en dat je bijvoorbeeld een afgebroken stuk niet kunt vinden, of dat de tandarts het stuk onmogelijk terug kan lijmen omdat het helemaal verbrijzeld is. In dat geval zal er een namaakstuk moeten worden gemaakt, hetgeen op maat gemaakt voor de breuk wordt. Hier zul je echter al snel enige mate van verkleuring zien, alhoewel het vaak amper opvalt als je er niet op let. Wel maakt dit ook dat deze tand in het vervolg weer sneller zal kunnen breken. Extra redenen om goed op te letten dus!