De periodieke controle: een spannend avontuur in de mond 

De tandartsstoel: een plek waar menig mens met angst en beven naartoe gaat. De boor, de prikken, de vieze smaakjes… het is niet voor niets dat tandartsbezoeken vaak worden uitgesteld tot het echt niet anders meer kan. Maar wat als ik je zou vertellen dat de periodieke controle, die ogenschijnlijk saaie afspraak, best een spannend avontuur kan zijn? 

Een reis door je eigen lichaam 

Beeld je in: je stapt in de tandartsstoel, je ogen worden gesloten en je mond wordt een open landschap. De tandarts, gewapend met spiegeltjes en haakjes, is je gids op deze reis door onbekend terrein. Hij of zij verkent de valleien tussen je tanden, bewandelt de bergketens van je kiezen en bestudeert de watervallen van je speekselklieren. 

Op zoek naar verborgen schatten 

Tijdens deze reis is de tandarts op zoek naar verborgen schatten: tandplak en tandsteen, de vijanden van een gezond gebit. Met geoefende hand worden deze obstakels verwijderd, waardoor je gebit weer kan stralen. 

Een spannende speurtocht 

Maar er is meer! De periodieke controle is ook een spannende speurtocht. De tandarts zoekt naar kleine gaatjes, die stiekeme indringers die je gebit van binnenuit kunnen aantasten. Met behulp van speciale instrumenten worden deze gaatjes opgespoord en vakkundig gedicht. 

Een onverwachte ontmoeting 

En wie weet, tijdens je avontuur in de mond kom je nog meer interessante wezens tegen. Misschien spot je een vrolijke tandfee, die je beloont met een glimlach. Of je ontmoet de kieskeuring, die streng toeziet op de gezondheid van je gebit. 

Een heldhaftige missie 

De periodieke controle is dus meer dan een saai tandartsbezoek. Het is een spannende reis, een speurtocht naar verborgen schatten en een onverwachte ontmoeting met bijzondere wezens. En bovenal is het een heldhaftige missie om je gebit gezond te houden. 

Dus waar wacht je nog op? Maak vandaag nog een afspraak voor je periodieke controle en ga op avontuur in je eigen mond! 

En vergeet niet: 

  • Poets je tanden twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta. 
  • Gebruik flosdraad of tandenstokers om de ruimtes tussen je tanden te reinigen. 
  • Eet gezond en vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. 
  • Stop met roken. 

Met een beetje lef en de juiste verzorging, kan jouw gebit een leven lang meegaan!