Rokers binnen de psychiatrie

ego-Q-batterijenIn de psychiatrie valt al snel op dat veel cliënten verstokte rokers zijn. Binnen gesloten afdelingen zijn rokersruimtes drukbezochte gelegenheden, waar niet alleen cliënten veelal vertoeven, maar ook bezoekende familieleden roken gestaag mee. Wat is dat toch; psychiatrie & roken?

Ook binnen de psychiatrie de overstap maken naar de e-sigaret.Vision-Spinner2-300x300

Veel rokers binnen de psychiatrie geven aan dat het moment van roken voor geestelijke ontspanning zorgt; even een moment voor jezelf, even spanning van je ‘afblazen’. Teamleden werkzaam binnen de psychiatrie proberen zo nu en dan wel eens “een roker” over te halen om de overstap naar de elektrische sigaret te maken. Niet zo’n heftige e-smoker, maar één van een lage voltage, aangezien deze het meest veilig lijken te zijn.

Zijn de pogingen succesvol?

Dit wisselt; men heeft vaak weinig geld te besteden en gaat er automatisch van uit dat het elektrisch roken duur zou zijn, wat niet het geval is. Onlangs heeft een “elektrisch rokende collega” een succesje geboekt door gewoon een goedkope e-sigaret ‘uit te lenen’ aan een cliënt. De cliënt had geen geld meer om sigaretten te kunnen kopen, was hierdoor ernstig aan het ‘ijsberen’ (bewegingsdrang) – collega X had nog een extra e-sigaret bij zich en ‘leende’ deze uit. Denk hierbij aan een 10 euro e-sigaret. Cliënt blij en wij eigenlijk ook; veranderingen kunnen soms zó kleinschalig te weeg gebracht worden. Een micro-succesje behaald.clearomizers