Waarom denk ik zo negatief?
Negatieve gedachten zijn een overlevingsstrategie. Het is helemaal niet vreemd om negatieve gedachten te hebben. Onze hersenen zijn getraind op het herkennen van mogelijk gevaar. Vroeger hielp ons dat om te overleven. In de huidige samenleving is dit veel minder nodig. Toch kan je overspoeld worden door negatieve gedachten. Soms komt dit door ervaringen die je hebt opgedaan en soms hoort dit ook deels bij je karakter. Als je negatief denkt, voel je je somber over jezelf, over de toekomst en over de wereld. Het maakt ook vaak dat je zelfbeeld negatief is. Je speelt allerlei negatieve scenario’s in je hoofd af en hoe je daar het hoofd aan kan bieden. Negatieve gedachten kunnen je zo in de weg gaan zitten dat ze verlammend werken. Negatief denken is een gewoonte waar je maar moeilijk zelf van afkomt. De Online Psycholoog kan je hierbij helpen.
Omzetten van negatieve gedachten
De psycholoog bespreekt samen met jou of je negatieve gedachten realistisch en helpend zijn. Is dat niet zo, dan probeer je een ander scenario in je hoofd te krijgen. De psycholoog geeft je hier tips en oefeningen voor. Je leert om op een andere manier naar je gedachten te kijken. Dit gaat met vallen en opstaan en zal niet altijd meteen lukken. Die negatieve gedachten heb je al zo lang. Je gaat nu nieuwe gewoonten aanleren. In het begin verzet je je hier al dan niet bewust tegen. Het gevoel dat die negatieve gedachten in je hoofd een realistisch scenario zijn, is heel sterk. Na een tijdje wordt het makkelijker om andere, positievere scenario’s in je hoofd te schetsen. Zo ontstaan langzamerhand nieuwe gewoonten. Ook zal je steeds beter leren dingen los te laten. Je hebt niet overal invloed op en je hoeft niet alles op te lossen. Heb jij last van je negatieve gedachten en wil je daar aan werken? Met behulp van online therapie kan dat.
Online therapie
Soms is de stap naar een psycholoog groot. Als je terecht kan bij een Online Psycholoog is die stap een stuk kleiner. Gewoon vanuit de veilige en vertrouwde omgeving van je eigen huis ga je het gesprek aan met de Online Psycholoog. Op basis van een intakegesprek stelt de psycholoog een behandelplan op. De hulp is op maat en past bij jouw psychische klachten. De duur van de therapie is onder anderen afhankelijk van de ernst van je klachten. Het doel is dat je met een kortdurende en effectieve therapie weer verder geholpen bent. Ook ’s avonds en in het weekend is het mogelijk om een afspraak te maken. Blijf je liever anoniem, ook dan kan je bij de psycholoog online terecht. Aarzel niet en stap die drempel over. Om hulp vragen is een belangrijke eerste stap op weg naar herstel.