Alles over de kenmerken en signalen van hoogbegaafdheid

Veel mensen zien hoge intelligentie en hoogbegaafdheid als twee gelijken. Dat is niet zo, hoogbegaafdheid is namelijk veel meer dan een hoog IQ hebben. Soms scoren hoogbegaafden helemaal niet zo goed op een IQ test, soms omdat ze teveel nadenken of omdat ze onder veel stress staan als ze een test af moeten leggen. Iedere hoogbegaafde heeft zijn eigen kennis en kunde en het wordt lastig om hen over één kam te scheren. Al is dat natuurlijk nooit een goede optie, maar onder hoogbegaafden zeker ook niet. Iedere hoogbegaafde (eigenlijk net als ieder mens) is uniek en heeft zo zijn eigen benadering nodig. Omgaan met hoogbegaafdheid en hoogbegaafden is dus in iedere situatie verschillend. We noemen enkele kenmerken van hoogbegaafdheid, maar deze gelden zeker niet voor elke HB’er. 

Kenmerken van hoogbegaafdheid

Het testen van hoogbegaafdheid kan een goed idee zijn, zorg er dan wel voor dat je geen IQ test doet, want deze is niet geheel dekkend en kijkt enkel naar een aantal onderdelen van wat hoogbegaafdheid kan zijn, namelijk intelligentie. Hoogbegaafden worden vaak gezien als wereldverbeteraars, vernieuwers en veranderaars. Hoogbegaafden kijken op een andere manier naar de wereld dan andere mensen. Per hoogbegaafd persoon verschilt het nogal waar je specialiteiten liggen. Creatieve hoogbegaafden scoren op creativiteit een stuk hoger en moeten daarin hun ei kwijt kunnen. Waarbij andere hoogbegaafden juist weer erg goed scoren op intelligentie en dat voor hen hetgeen is waar ze zich helemaal in kwijt kunnen. Daarbij wordt het sociale aspect voor sommige wat lastiger en ervaren veel hoogbegaafden ook hier problemen mee. Enerzijds omdat ze zich hier minder mee bezighouden en dus die kwaliteiten niet hebben ontwikkelt. Terwijl ze wel vaak sneller dingen oppakken dan andere mensen.

Specifieke symptomen en herkenning

Er zijn een aantal zaken waarin hoogbegaafden overeenkomstigheden in hebben. Zo kun je nagaan of je hoogbegaafd bent als je je herkent in één of meerdere zaken:

  • Je leert sneller dan je klasgenoten en hebt alles wat sneller door en maakt iets snel eigen
  • Je hebt moeite met autoriteit en dingen doen omdat iemand anders dat zegt
  • Je stelt veel vragen en je vraagt je ook veel af
  • Routinematig werk houd je niet vol en vind je vervelend. Je mist uitdaging in je taken en wilt graag nieuwe dingen leren.