Wat is een colpectomie?

Een colpectomie is een chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Het wordt gedaan om bepaalde aandoeningen van de baarmoeder te behandelen. Deze operatie wordt meestal gebruikt voor patiënten met baarmoederhalskanker, endometriose, uterusslijmvliesontsteking en andere aandoeningen die met medicijnen niet kunnen worden behandeld.

Vooraf de operatie

Voordat u een colpectomie kunt ondergaan, moet u eerst een medisch onderzoek ondergaan. Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar de gezondheidstoestand van de patiënt en of hij of zij in staat is om zo’n ingrijpende operatie te doorstaan. Als het onderzoek goed verloopt, zal de arts vervolgens een chirurgische procedure uitvoeren waarbij de baarmoeder volledig wordt verwijderd.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie maakt de arts incisies in buik en/of bekken om toegang tot de baarmoeder te krijgen. Nadat het orgaan is verwijderd, kan soms ook ander weefsel, zoals lymfevaten en bloedvaten, worden weggesneden als er sprake is van complicaties of aandoeningen. Na afloop van de operatie kan soms ook chemotherapie of bestraling nodig zijn om eventuele resterende cellulaire afwijkingen te behandelen.

Na de operatie

De duur van het herstelproces hangt af van het soort procedure dat plaatsvindt en hoeveel weefsel moet worden verwijderd. Patiënten die eenvoudige procedures hebben gehad, zoals myomectomie (verwijding) of hysteroscopie (onderzoek), kunnen meestal binnen 3-4 weken naar huis gaan en hun normale dagelijkse activiteit hervatten. Patiënten die meer complexe procedures hebben ondergaan zoals hysterectomieën (verwijding) of colpectomieën (verwijding + verwijderen), mogen pas na 6-8 weken terugkeren naar hun normale levensritme.

Conclusie

Eén ding dat u moet weten aan een colplectomie is dat dit een extreem ingrijpende operatie is die veel risico’s met zich mee brengt. Daarom is het extreem belangrijk dat patiënten een medisch onderzoek ondergaan voordat een colplectomie kan worden uitgevoerd. Meer weten over colpectomie? Kijk op genderclinic.nl