Veranderingen in de zorgverzekering van 2021

De tijd van het jaar is weer aangebroken dat zorgverzekeraars je met reclamespotjes op televisie je proberen over te halen om naar hen over te stappen. Je moet met veel zaken rekening houden bij het nemen van je beslissing: wat heb ik nodig, hoe duur is het, en waar kan ik eventueel op besparen? Ook handig om te weten zijn de veranderingen in de zorgverzekering volgend jaar. Hier moet je immers ook rekening mee houden. 

Basispremie omhoog

Verwacht wordt dat de premies ongeveer 59 euro omhoog gaan. Dit is een forse stijging. Uiterlijk op 12 november moet bekend worden gemaakt hoe hoog de premies gaan zijn per zorgverzekeraar. De zorgkosten rondom de coronacrisis heeft niet veel impact gehad op de verhoging van de premies: dit is maar 1 euro. De economische crisis daarentegen als gevolg van de crisis wel: 5 euro. 

Eigen risico blijft hetzelfde

De eigen risico die je moet betalen blijft hetzelfde. Dit is zo afgesproken in het regeerakkoord. Wel worden in 2021 medische en psychische hulp vergoed voor slachtoffers van seksueel misbruik en medische kosten rondom donaties. 

Extra zorg in de basisverzekering

Er verandert wat in de basisverzekering van 2021. Extra kosten worden vergoed of vallen er nu onder. Dit gaat bijvoorbeeld om geneesmiddelen tegen lymfeklier- en eierstokkenkanker, de 13-weken-echo, dagbehandeling voor mensen met opgelopen hersenletsel en ook paramedische zorg na het herstellen van corona. 

Er verandert dus best wat volgend jaar: goed dus om te gaan vergelijken wanneer de premies bekend zijn. Wellicht kan je ergens op besparen of ben je juist beter af bij een andere zorgverzekeraar. Houd dus vanaf half november goed de websites van de zorgverzekeraars in de gaten!