Vaccinaties voor je reis

Voor sommige reizen moet je extra gezondheidsmaatregelen nemen, zoals een vaccinatie. Dit verschilt per vakantieland waar je naartoe vertrekt. In bepaalde gebieden komen ziektes voor die in Nederland helemaal niet (meer) rondgaan. Om jezelf en anderen te beschermen, moet je dan dus een vaccinatie nemen voor je op reis gaat. 

Hoe werkt een vaccin?

Om het even heel simpel uit te leggen: bij een vaccinatie wordt er in je bovenarm een heel klein beetje van een virus of bacterie via een naald ingebracht. Dit kleine beetje is niet meer schadelijk voor je gezondheid. Je immuunsysteem ziet dit virus of de bacterie en reageert daarop; je lichaam begint antistoffen aan te maken tegen het desbetreffende virus of de bacterie om het op te ruimen. Door dit te doen, heb je je lichaam getraind om het virus of de bacterie te herkennen. Mocht je dan in aanraking komen met de volledige, levende ziekte, dan is je immuunsysteem al voorbereid. Je immuunsysteem herkent immers dit virus of de bacterie al. Daarom word je niet meer ziek van deze ziekte. 

Een vaccinatie plannen voor je reis

Via Vaccinaties op Reis kan je je laten vaccineren wanneer je op vakantie gaat naar een gebied waarvoor dat nodig is. Op deze website kan je per bestemming kijken of en wat voor vaccinaties je nodig hebt. Bedenk wel dat sommige vaccinaties wat langer van tevoren gegeven moeten worden. Dus ga dit niet pas een week voor vertrek uitzoeken, want dan ben je te laat. Voor de meeste vaccinaties geldt dat ze in de maand voor vertrek nog gegeven kunnen worden, maar het kan ook wel zeven maanden zijn. Denk er dus goed over na. 

Veel voorkomende ziektes en vaccins

Hepatitis A is een vorm van leveronsteking. Het virus dat dit veroorzaakt wordt overgedragen via met ontlasting besmet voedsel en water. Deze ziekte komt voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en sommige landen rond de Middellandse Zee. Hepatitis B is ook een vorm van leverontsteking en is een soa die wereldwijd voorkomt. Ook bloed-bloed contact kan voor besmetting zorgen. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie en verspreidt zich vooral door slechte hygiëne. Het wordt verspreid via ontlasting en kan dus via de ongewassen handen van een kok in iemands eten terecht komen. Dit komt voor in Marokko, Jemen, Haïti en sommige landen in Azië. En zo zijn er nog veel meer ziektes die je echt niet wil oplopen. Laat je dus altijd vaccineren.