Manuele therapie

Manuele therapie is niet overal even bekend. Toch heeft deze therapie bepaalde voordelen ten opzichte van andere therapieën bij bepaalde problemen. We gaan vandaag dieper in op wat deze therapie inhoudt en wat de voordelen van manuele therapie zijn.

Specialisatie

Na de opleiding tot fysiotherapeut of oefentherapie moeten een speciale opleiding bestaande uit meerdere modules worden gevolgd om het diploma Manuele therapie te behalen.

Doelgroep

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de gewrichten en de wervelkolom. Het gaat hierbij om een zeer brede doelgroep van topsporters tot mensen die een sedentair leven leiden en iedereen daar tussenin.

Veelvoorkomende klachten

Deze problemen kunnen gepaard gaan met pijn maar ook het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten. Naast het onvermogen om een gewricht goed te bewegen kan er ook sprake zijn een te grote beweeglijkheid. Daardoor kunnen klachten ontstaan evenals instabiliteit van het gewricht. Denk hierbij onder andere aan:

  • pijn in hoofd, nek en/ of schouder die uitstraalt tot in de armen.
  • duizeligheidsklachten die worden opgewekt of verergeren door het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten die gepaard kunnen gaan met nekklachten.
  • rib- en borstpijn die gepaard gaat met klachten hoog in de rug.
  • lage rugklachten die ook uitstraling naar de benen kunnen veroorzaken.

Oefeningen en adviezen

Door het geven van specifieke adviezen en het aanleren van bepaalde oefeningen kan de manueel therapeut helpen om bepaalde spieren en gewrichten stabieler te maken. Bovendien kan manuele therapie nuttig zijn voor het verbeteren van de lichaamshouding en het correct uitvoeren van  bepaalde bewegingen die tot pijnklachten leiden.

Daarnaast heeft de manueel therapeut een belangrijke rol in de zorg voor mensen met een complexe hulpvraag. Door de mens in zijn geheel te bekijken kan een manueel therapeut bepalen wat de oorzaak van het probleem is in plaats van alleen de klacht te behandelen.

Het effect van manuele therapie is vaak direct merkbaar door een afname van pijn en een verbetering van de bewegingsvrijheid. Over het algemeen is er slechts een beperkt aantal behandelingen nodig. Het is een therapievorm waarbij het resultaat door de patiënt zelf behaald wordt door het opvolgen van de gegeven adviezen. Het is beschikbaar in het hele land van Fysiotherapie Doetinchem tot aan, fysiotherapie Helmond.

Vergoeding

Manuele therapie kan vergoed worden door de zorgverzekering, maar dit is afhankelijk van de afgesloten polis. Bekijk daarvoor de polisvoorwaarden of neem contact op met de zorgverzekeraar over de vergoeding en eventuele eisen die zij aan de behandelaar stellen. Sommige zorgverzekeraars vragen om een verwijzing van de huisarts.