4 belangrijke redenen voor fysiotherapie op een rij

fysio

Een uitje naar de fysiotherapeut doen mensen vaak niet voor hun plezier. Eigenlijk is dat zonde, want de fysiotherapeut kan enorme positieve veranderingen in je lichaam teweegbrengen. Vaak is een afspraak bij de fysiotherapeut noodzakelijk voor herstel van bijvoorbeeld een blessure. Maar wist je dat een fysiotherapeut nog veel meer kan betekenen? In dit artikel geven we je 4 redenen waarom fysiotherapie zo belangrijk kan zijn. 

Het verbetert je houding 

We staan er niet vaak bij stil, maar een verkeerde lichaamshouding is een van de meest voorkomende oorzaken van pijntjes en problemen met de rug. Niet iedereen heeft van nature een goede lichaamshouding. Dit kan veel last veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat vaak terugkerende hoofdpijn een oorzaak kan zijn van verkeerde ergonomie? Een fysiotherapeut kan je helpen om je lichaamshouding te verbeteren en je bewust laten worden van de positie van jouw lichaam. Dat zorgt ervoor dat je je spieren beter gebruikt waardoor je minder last hebt van houdingspijn

Je herstelt sneller van blessures

Bij blessures is het devies vaak rust houden. Vaak is het moeilijk om bijvoorbeeld je enkel de rust te geven die hij nodig heef bij een blessure, waardoor je te snel weer aan de slag gaat. Dat kan een blessure verergeren, waardoor je wellicht op de operatietafel kunt eindigen. Dat wil je natuurlijk niet! Een fysiotherapeut kan je helpen bij een spoedig herstel van de blessure. Met de juiste oefeningen en behandeling kom je er een stuk sneller bovenop. 

Fysio

Revalidatie en genezing ten gevolge van een operatie

Een fysiotherapeut kan je helpen bij revalidatie en genezing van een heftige chirurgische ingreep. Soms is een operatie in het ziekenhuis zo zwaar of ingrijpend dat bepaalde spieren of lichaamsdelen opnieuw moeten leren hoe ze moeten bewegen en bepaalde handelingen moeten uitvoeren. Een fysiotherapeut kan helpen met een revalidatieprogramma waarmee jij je spierkracht en je conditie op een veilige en vruchtbare manier weer kunt opbouwen. 

Flexibiliteit 

Besteed jij veel tijd achter je computer, thuis of op kantoor? Dan beweeg je op een dag niet veel. Dat kan ervoor zorgen dat je een beklemming in je onderrug veroorzaakt of dat je hamstring spieren vast komen te zitten. Bij de fysiotherapeut kun je terecht voor speciale strekprogramma’s, die op maat voor jou worden gemaakt en die je de handvaten geven om je lichaam gedurende de dag de beweging te geven die het nodig heeft. Zo blijven je spieren soepel en houd je je lichaam flexibel

Zorg goed voor je lichaam

De fysiotherapeut kan je dus helpen bij erg veel verschillende problemen die te maken hebben met je fysieke lichaam. Naast bovenstaande redenen kan een fysiotherapeut je nog helpen bij een hoop andere zaken. Zorgen voor je lichaam is belangrijk – wanneer je kleine pijntjes niet gauw aanpakt, kunnen ze erg vervelend worden. De fysiotherapeut is daarom een goede stap!