Welke externe apparaten kun je gebruiken voor jouw laptop?

apple toetsenbord

Je kunt heel veel verschillende apparaten op je laptop aansluiten, maar het aantal dat je tegelijk rechtstreeks kunt aansluiten, hangt af van het aantal poorten op je laptop. Het aantal poorten kan je uitbreiden door een docking station, ook wel hub genoemd, te gebruiken. Losse docking stations worden met een kabel op je laptop aangesloten en gebruiken dus maar een poort daarvan, maar bieden diverse poorten om allerlei randapparaten aan te sluiten. Behalve via fysieke aansluitingen kan ook bluetooth worden gebruikt om apparaten draadloos met een laptop te koppelen.

Externe versies

Met externe versies bedoelen we componenten die al in een laptop aanwezig zijn, maar waarvan ook een externe versie is te krijgen. Er bestaan diverse redenen om een externe versie aan te sluiten. Een externe opslageenheid kan extra opslagcapaciteit bieden, maar kan ook voor back-ups worden gebruikt. Omdat componenten als muis, toetsenbord, camera en microfoon ingebouwd zijn in de laptop, is de flexibiliteit niet erg groot. Losse apparaten vergroten die. Ook kan het zijn dat iemand graag een groter beeldscherm heeft.

apple toetsenbord

Altijd extern

Er zijn apparaten die aanvullende functionaliteit bieden. Een bekend voorbeeld is een printer. Maar ook een scanner behoort daartoe. Tenslotte noemen hier de router voor een vaste internetaansluiting.

MacBook

Laptops kan je indelen aan de hand van het besturingsysteem: Windows en macOS. Vaak worden randapparaten voor een specifiek besturingssysteem gemaakt. We zullen ons hier richten op de MacBook. Dat model laptop werd tot 2019 gemaakt. Die laptop heeft maar een poort en je kunt een hub aanschaffen om het aantal poorten uit te breiden. Als je een randapparaat op een MacBook wilt aansluiten, dan dient dat randapparaat dus geschikt te zijn voor macOS. Vanwege de hoge kwaliteit van Apple laptops, zul je ook randapparaten van hoge kwaliteit willen hebben. Dan kom je vaak uit bij randapparaten die ook door Apple zijn gemaakt, bijvoorbeeld een Apple toetsenbord. Je kunt die via een kabel aansluiten op de hub, maar je kunt een Apple toetsenbord ook draadloos gebruiken.