Informatie over ADD bij vrouwen

De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Er is dan een tekort aan disbalans tussen de neurotransmitters: dopamine en noradrenaline. Het gevolg hiervan is dus concentratieproblemen. ADD is een genetisch bepaalde concentratiestoornis en is het stille zusje van ADHD. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Alleen ADD bij vrouwen kan anders zijn dan bij mannen. Als je last hebt van ADD is dat natuurlijk super vervelend en je wilt hier graag zo goed mogelijk mee kunnen leven. Er zijn verschillende behandelingen voor ADD bij vrouwen en op die manier zo efficiënt mogelijk te kunnen leven met ADD. 

Meer weten over ADD en ADD bij vrouwen? Lees dan hieronder verder voor meer informatie.

Wat zijn de symptomen van ADD? 

Er zijn verschillende ADD symptomen die we kunnen noemen. Allereerst zijn mensen met ADD vaak gevoelig en betrokken, maar hebben ze ook moeite om hun emotie te tonen. Mensen met ADD zijn vaak dromerig vanwege een constanten gedachten stroom. Concentratie is daarom lastig en mensen kunnen dan ongeïnteresseerd of afwezig overkomen bij anderen. Stemmingswisselingen kunnen regelmatig voorkomen, maar met bijvoorbeeld een ADD behandeling kun je leren hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

Een ander kenmerkend symptoom is concentratieproblemen. Het is vaak druk in iemand zijn of haar hoofd die last heeft van ADD, waardoor het soms lastig te concentreren is op één bepaalde taak. Ook schuiven met ADD vaak dingen voor zich uit, uitstelgedrag is ook een symptoom van ADD. Ook zijn mensen met ADD zeer perfectionistisch en creatief. Dit zijn dan weer positieve symptomen. Als er een passie is dan kan iemand met ADD daar voor de volle 100% helemaal voor gaan en zorgt ervoor dat die taak tot een succes wordt afgerond. 

Tot slot is er dan nog het last hebben van slaapproblemen. Vaak hebben mensen met ADHD hier last van, maar ook mensen met ADD kunnen last hebben van slaapproblemen. Het ritme van iemand met ADD kan soms heel anders zijn. Vaak is er een verstoord dag- en nachtritme. Dit kan ook weer zorgen voor vermoeidheid en concentratieproblemen.

ADD bij vrouwen 

Ongeveer 4% van de Nederlandse vrouwen heeft ADD of ADHD. Eerst werd er vooral gedacht dat ADD een meisjes ding is, alleen onderzoek heeft aangetoond dat het zowel bij vrouwen als mannen kan voorkomen. Bij vrouwen is het zo dat er meer en andere factoren invloed hebben dan bij mannen. Vrouwen moeten veel balletjes hoog houden. Een partner, kinderen, werk, huishouden, sociale interactie en ga zo maar door. Te hogen eisen stellen komt daarom veel voor bij vrouwen met ADD. Dit kan heel veel energie kosten. ADD bij vrouwen wordt vaak niet meteen herkend, omdat de onderliggende oorzaak vaak nog niet is opgemerkt. Echter is er natuurlijk voor vrouwen net zoals voor mannen een behandeling om te leven met ADD. Er is geen specifiek medicijn dat helpt, maar er zijn wel verschillende manieren om er mee te kunnen leven. Zo zijn er trainingen waarbij je leert effectief te leven met ADD en waarbij het leven ook een stuk prettiger wordt. Een goede en juiste mindset kan namelijk al veel wonderen verrichten.